top of page
IMG_4265.jpg

                                           ... maakt sinds maart 2020

tekeningen in houtskool,

pastel en grafiet. Voordien

monteerde en manipuleerde hij

een decennium lang bitmaps in Photoshop

met als eindproduct fotomontages. Nu oefent hij

zich erin mooi, edel papier te bezoedelen tot het punt van volstrekte nutteloosheid voor alles behalve als kunstwerk.

Axel is een figuratief werkende kunstenaar, gespecialiseerd in houtskool, pastel, grafiet en zilverstift.

Zijn tekenaarschap vindt uiting in portretten, getekende ensceneringen afgeleid van en leunend op antieke foto's, klassieke hits in een hedendaags jasje, en een familie antropomorfe natuurkrachten. Dit spectrum aan expressie vormt een elkaar overlappend veelluik dat ruimte biedt voor zowel variatie in ambachtelijke zin, als een gevarieerde blik op de wereld.

Axels voornaamste onderwerp is de mens, met een voorkeur voor de vrouw en in diepere zin het (niet genderspecifiek) Vrouwelijke, met name waar het raakt aan zijn andere fascinatie: ontwikkelingen op wereldschaal en 'Gaia', de onze planeet als entiteit. Mens en aarde (dat vreemd genoeg zonder hoofdletter geschreven dient te worden)  

 

Zonder zich te willen verliezen in activisme of zelfs maar expliciet commentaar, ziet hij vaak het bloed kruipen waar het niet gaan kan... en wordt op analoge wijze impliciet gerefereerd aan meeromvattende zaken dan wat afgebeeld is.

 

Als omnivoor in culturele zin, haalt hij zowel qua inhoud als qua vorm zijn voeding 360º breed uit zowel 'hoge' als 'lage' cultuur. Vergelijkbaar divers is zijn repertoir tot op heden: sculpturen in metaal, hout, steen... schilderijen, muurschilderingen, digitale photomontages... en zijn vermogen om zowel in de derde als in de eerste persoon over zichzelf te praten.

Pas vrij recent lukt het me hier wat meer controle over te krijgen en mijn energie meer te focussen.

De laatste tien jaar richtte ik me, door omstandigheden gedwongen, op één uitingsvorm (2D, digitaal), en begin 2020 keerde ik terug naar mijn vroegste creatieve roots.

Tekeningen

 

Axel tekent in een naturalistische stijl, met veel oog voor detail, maar met tevens vrijwel altijd een inhoudelijke gelaagdheid die op uiteenlopende wijze spiegelt hoe wat wij werkelijkheid noemen eveneens gelaagd is. 'Meer dan het oog treft' zover krijgen dat het dat nu wel doet is dan de kunst en komt tot uiting in kleur, richting, gebaar, textuur en relaties tussen elementen.

Mijn beelden zijn doordesemd met een promiscue mix aan stijlkenmerken, wat omschrijving ervan in labels vaak tot een wat lachwekkende exercitie maakt, met als enige rechtvaardiging een verhoogde vindbaarheid online.

Wat ik maak, valt vermoedelijk onder het kopje 'outsider art'. Het is binnen mijn huidige omstandigheden mijn natuurlijke respons op de wereld. Meestal ligt de nadruk sterk op het ambachtelijke aspect en is mijn doel onomwonden het scheppen van schoonheid ... en soms zie je meer het met stomheid geslagen buitenaardse wezen dat er met grote ogen een haiku uitperst in respons op wat de mensheid nu weer allemaal aan het flikken is.

Data:

Van 23 mei – 05 juni 2022 waren ongeveer 12 werken van mij te zien op The Other Art Fair, virtual editions , een kunstbeurs samengesteld door Saatchi Art, waar ik op uitnodiging mijn werk toonde, als onderdeel van een mondiale selectie van 150 kunstenaars.

Op 4 en 5 februari 2023 was ik op Art Eindhoven aanwezig en heb ik werk getoond.

Op 7 en 8 oktober 2023 exposeer ik samen met een aantal Nederlandse en Duitse kunstenaars werk in Kasteel Daelenbroeck in Heijthuijzen (bij Roermond), als onderdeel van Kunststroom Roerdaelen..

Contact

Postadres:

Gerard deVlamingstraat19 5913RV Venlo

Atelieradres:

Garnizoenweg 3 C

5928NA  Venlo,  Netherlands

+31 646731184

ASN BANK

NL52 ASNB 07071339 12   

(BIC/SWIFT: ASNBNL21)

Je bericht is verzonden. Ik antwoord zo spoedig mogelijk :)

I've had it with you! Go have a beer or something...

oud werk: sculpturen

Thailand

Selection of photographs, taken over a two-year period, with an analog Nikon slr plus tripod.

bottom of page