IMG_4265.jpg

                                           .. maakt

sinds twee jaar

tekeningen in houtskool,

pastel en grafiet. Voordien

monteerde en manipuleerde hij

een decennium lang beelden in Photoshop

met als eindproduct fotomontages. Nu oefent hij

zich erin mooi, edel papier te bezoedelen tot het punt van volstrekte nutteloosheid voor alles behalve als kunstwerk.

Chronologisch:

                  In 1992 stopte ik voortijdig mijn opleiding aan de Rotterdamse kunstacademie en pakte het vliegtuig naar Bombay. Ik had een nogal intense ervaring achter de rug en het Indische subcontinent leek me een geschikte plek om de antwoorden te vinden die ik zocht.

 

Na vier jaar gereisd (en gewerkt) te hebben in voornamelijk India, Thailand, Australië en Engeland, besloot ik het op eigen houtje te proberen. Niet in Rotterdam maar in Den Haag, waar je destijds vrij aardig geoutilleerde werkplaatsen kon huren bij de Vrije Academie.

 

Ik volgde wat workshops voor praktische zaken als lassen en houtbewerking, en werkte vervolgens zo'n zeven jaar als beeldhouwer met steen, metaal, hout, polyester en alles waar verder een mouw uit te passen viel. In die tijd had ik drie exposities (scroll omlaag voor foto's). Geld verdiende ik daarnaast met dierenschilderijen, muurschilderingen plus een scala aan bijbaantjes. De laatste jaren begeleidde ik wat cursussen in een kunstencentrum in Oegstgeest.

Ondertussen deden wat persoonlijke ont(ver)wikkelingen me besluiten voor onbepaalde tijd naar een bostempel in Thailand te verhuizen voor een langere periode van sobere bezinning en pogingen tot geestelijke discipline... Ik hield er hoe dan ook een reeks mooie foto's van het land en de mensen aan over, genomen met een analoge spiegelreflexcamera plus statief die ik tussen de bedrijven door overal met me meezeulde, in die laatste dagen voor de komst van de iPhone en het snapshot-tijdperk. (scroll omlaag voor een selectie)

Nu, wat bochten en hobbels later, woon ik in Venlo waar ik opgroeide, in het besef dat dit weldadig groene ministadje e.o. qua menselijke habitat een van de meest gezegende plekken/regio's op aarde is.

 

In mijn huidige, relatief stationaire bestaan zie ik misschien nog wel meer van de wereld dan tijdens mijn reizen, zij het oppervlakkiger en slechts met twee zintuigen. Via mijn persoonlijke tweerichtings-panopticum voedt een spectrum aan invloeden dagelijks mijn wereldbeeld en referentiekader.

 

Vanaf 2008 was door persoonlijke omstandigheden jarenlang mijn actieradius drastisch beperkt. Ik begon daarom op een Mac plus Wacom tablet digitale beelden te componeren uit grotendeels bijeengesprokkeld materiaal, met Photoshop als ultieme beeldende gereedschapskist voor al uw pixels. Hieruit groeiden in het daaropvolgende decennium meerdere series fotomontages.

 

Recent, in 2020, ben ik weer begonnen met tekenen, voor het eerst sinds mijn academietijd en intensiever dan ooit (zelfs mijn tienerjaren, toen ik niet anders deed)  Het afgelopen jaar stond in het teken van experimenten met houtskool, pastel, grafiet, papiersoorten en verhouding tot onderwerpen en thema's. 

Ik merk dat mijn tekeningen, in vergelijking met mijn fotogebaseerde werk, zich veel minder expliciet verhouden tot de 'interessante tijden' waarin we leven; het gepruttel en gerommel van de vulkaan waarop de mensheid zich momenteel een zwanenzang danst en consumeert, de schisma's en het geschreeuw, de kaalslag omwille van hemeltergende decadentie.

Het maakproces van de fotomontages was zodanig dat de dingen die ik op een afstand moet houden en een plek moet geven om niet door te draaien er onwillekeurig, als vanzelf, in tot uiting kwamen.

Het tekenen is directer, met een prominenter ambachtelijke component die zich 'in het moment' manifesteert (en vormt), door directe aanraking. 

Momenteel ben ik zover dat mijn tekeningen te vatten zijn in thematische series, vergelijkbaar met mijn fotomontages. Die thema's ontstonden deels pragmatisch, doordat ik bijvoorbeeld voor referentiemateriaal putte uit mijn uitvoerige archief met antieke foto's.

 

Mijn intentie is het creëren van schoonheid, esthetiek. In oppervlakkige zin fascineert me daarbij de vraag of en hoe die zich uit als reflectie van iets diepers. In diepere zin fascineert me de vraag hoe en wanneer dat zich analoog verhoudt tot zuiverheid en waarheid, doorgaans beschouwd als tegenhangers van schoonheid. Ik probeer mezelf (beter: het proces) om die reden zo min mogelijk in de weg te zitten tijdens het werken.

Dat wat me fascineert, probeer ik te tekenen op een wijze die er een meerwaarde aan geeft, bovenop wat een foto laat zien.

 

Naarmate ik me technisch ontwikkel, merk ik dat mijn werk doorspekt raakt met een promiscue mix aan stijlkenmerken, wat labeling als zodanig al gauw maakt tot een enigszins lachwekkende exercitie, slechts gerechtvaardigd door verhoogde vindbaarheid.

Mijn persoonlijke situatie heeft me lange tijd belet mijn fotomontages (en later mijn tekeningen) te tonen in een fysieke setting. Momenteel zijn ze op meerdere plekken online te vinden. Bekijk ze op een zo groot mogelijk scherm, met name de fotomontages.

Data:

Van 23 mei – 05 juni  waren ongeveer 12 werken van mij te zien op The Other Art Fair, virtual editions , een kunstbeurs samengesteld door Saatchi Art, met een mondiale selectie van 150 kunstenaars.

Contact

Postadres:

Gerard deVlamingstraat19 5913RV Venlo

Atelieradres:

Garnizoenweg 3

5928NA  Venlo,  Netherlands

+31 646731184

ASN BANK

NL52 ASNB 07071339 12   

(BIC/SWIFT: ASNBNL21)

Je bericht is verzonden. Ik antwoord zo spoedig mogelijk :)

I've had it. Go have a beer or something...

old work: sculptures

Thailand

Selection of photographs, taken over a two-year period, with an analog Nikon slr plus tripod.